Lang zitten gelinkt aan chronische ziekten


Kantoorklerken opgelet: lang zitten verhoogt je kans op kanker, diabetes en hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 63.000 Australische mannen tussen de 45 en 65 jaar oud.

De deelnemers moesten hun dagelijkse zittijd opgeven en het voorkomen van chronische ziekten. Diegenen die meer dan vier uur per dag zaten, hadden meer last van kanker, diabetes, hartziekten en hoge bloeddruk dan zij die minder zaten. Hoe meer zittijd de ondervraagden opgaven, hoe groter de kans op zo’n ziekte werd. Vooral de kans op het hebben van diabetes steeg met een zittijd van meer dan 6 uur flink.

Ook wanneer de mate van fysieke activiteit, leeftijd en Body Mass Index (BMI, de verhouding tussen lengte en gewicht) gelijk werd gehouden, bleef de conclusie overeind. Het is dus echt het lange zitten zelf dat gelinkt kan worden aan het voorkomen van chronische ziekten, schrijven de onderzoekers in het vakblad International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

De vraag is nu alleen nog: veroorzaakt de lange dagelijkse zit de ziekten ook echt, of leidt het hebben van een chronische ziekte tot een langere zittijd?