Lang zal HIJ leven…


Vrouwen werden altijd veel ouder dan mannen. Maar voor het eerst is er de mogelijkheid dat de rollen worden omgedraaid.

Mannen roken, ze hebben stressvolle banen, ze rijden gevaarlijker en ze hebben een grotere genetische aanleg om enge ziektes te krijgen. Er zijn genoeg verklaringen waarom mannen overal op de wereld gemiddeld 5 jaar eerder sterven dan vrouwen. De meest gehoorde reden in de kroeg: om eindelijk van het gezanik van hun vrouw af te zijn.

Hij kan net zo oud worden als een meisje, zegt statisticus.

Mannen worden in ontwikkelde landen echter steeds ouder, het gat in de levensverwachting tussen mannen en vrouwen is duidelijk kleiner aan het worden. Volgens Leslie Mayhew, professor in de statistiek aan de London City University is het moment zelfs nabij dat mannen vrouwen voorbij zullen streven.

Een jongetje dat in 2000 is geboren en zijn dertigste verjaardag haalt, heeft volgens Mayhew al dezelfde levensverwachting als een meisje uit dat geboortejaar. De voorwaarde van de dertigste verjaardag is nodig om dat veel meer jongens dan meisjes jong sterven door machogedrag op brommers en in auto’s. Vooral rond hun twintigste gaan veel jongens dood.

Hoe komt de inhaalslag van mannen? Mayhew zegt in de Britse krant Sunday Times dat het aantal mannen dat in de gevaarlijk zware industrie werkt, sterk is afgenomen. Veel minder mannen roken en er zijn betere behandelingen voor hartziektes, waaraan mannen vaker lijden. Het percentage mannen dat longkanker krijgt is sinds 1975 gehalveerd, terwijl bij vrouwen een sterke stijging te zien is.

De belangrijkste tip voor mannen die minstens zo oud willen worden als vrouwen blijft om te trouwen, kinderen te krijgen en een serieuze baan te zoeken.

Follow Faqtman on Twitter