Lang leven door leugen


Je bent zo oud als je je voelt, leert het spreekwoord. Wetenschappers bewijzen dat het klopt, je kunt zelfs de dood uitstellen. Dat zeggen onderzoekers van University College in Londen na een proefneming. Ze vroegen meer dan zesduizend proefpersonen in de zestig en zeventig om aan te geven hoe oud ze zich voelden. Daarna werd bijgehouden hoeveel mensen van die groep stierven.

Proefpersonen die zich meer dan drie jaar jonger voelden dan ze waren, stierven veel minder dan mensen die aangaven dat ze zich hun leeftijd of ouder voelden, schrijven de Britten in het vaktijdschrift Jama Internal Medicine. Het gaat zelfs om behoorlijke verschillen, mensen die zich jonger voelden stierven in 14,3 procent van de gevallen; van hen die zich hun leeftijd voelden was 18,5 procent overleden; een kwart van de mensen die zich ouder waanden waren dood.

Hoe dat kan, moet nog worden uitgezocht. Maar de onderzoekers denken dat mensen die zich jonger voelen meer grip op hun leven hebben en bewuster met hun gezondheid omgaan. Wellicht voelen deze mensen zich ook daadwerkelijk beter omdat ze gezonder zijn.