Landingsplek gevonden


De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is er uit. Komende november zal de lander Philae neerdalen op de ‘kop’ van de komeet 67P. Daarmee is een lang debat over waar deze hachelijke manoeuvre moet worden uitgevoerd, voorbij. De landingsplek is zo gekozen, dat er veel licht van de zon op de lander zal vallen. Die heeft daardoor energie.

Het zal voor het eerst zijn dat een lander op een komeet wordt neergezet om een dergelijke steenklomp te onderzoeken. Makkelijk heeft ESA het zichzelf niet gemaakt. Komeet 67P bleek een zeer ruw oppervlak te hebben, vol los gruis dat een landing bemoeilijkt.

De 100 kilo zware Philae heeft straks zeven uur nodig om van de Rosetta-sonde naar de komeet te vliegen. Vlak boven het oppervlak zal de kubusvormige lander een harpoen afschieten om zich aan het object vast te maken. Dan zal de lander met een kabel dichter naar het oppervlak worden getrokken. Eenmaal daar, gaat de lander proberen te analyseren hoe de komeet in elkaar zit.

Samen met de Rosetta sonde vliegt Philae naar de binnenste delen van ons zonnestelsel. Het is niet de bedoeling dat de lander weer vertrekt van de komeet. Er is genoeg brandstof aan boord om tot halverwege 2016 te blijven werken en zenden.