Lammetje legt obesitas uit


Lentekriebels of niet, onderzoekers hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar lammetjes. Zij noemen ze zeer belangrijk. Als obesitas-docent.

We wisten al veel over deze ziekte maar er miste nog één schakel: het lam. Dankzij dit symbool voor de lente weten we meer over obesitas. Want wetenschappers vroegen zich jarenlang af of er een verband is tussen obesitas bij moeders en obesitas bij hun kinderen.

Obesitas-specialist
Obesitas-specialist

Er was eerder al vastgesteld dat er bij knaagdieren een duidelijk verband bestond tussen obesitas bij moeders en hun kroost, maar deze diersoort lijkt genetisch minder op de mens. Lammetjes geven een beter voorbeeld van het mechanisme dat het overbrengen van obesitas naar kinderen mogelijk maakt.

Een Texaans onderzoek hield in dat lammeren 60 dagen voor hun zwangerschap en ook tijdens hun zwangerschap, in twee groepen te eten kregen. De ene groep kreeg een normaal ‘lam-dieet’ en het andere een menu dat er voor zou zorgen dat ze obesitas zouden ontwikkelen. Het kroost dat werd geboren werd 19 maanden lang in de gaten gehouden.

Lammetjes geboren uit lammeren met gezond gewicht hadden 6 tot 9 dagen na de geboorte een grote hoeveelheid aan leptine-hormonen. Deze hormonen regelen de eetlust. Deze hoeveelheid leptine was niet aanwezig bij het jonge grut van de lammeren met obesitas. Dit gemis zorgt er volgens de onderzoekers voor dat deze lammetjes later ook grotere kans hebben op obesitas.

Na het onderzoek op knaagdieren is dankzij het lammeren-onderzoek meer duidelijk over de functie dat er voor zorgt dat de mens genoeg, maar niet te veel eet.

Foto: Flickr