Lachgas helpt tegen depressie


ballonnetje lachgas

Sinds jaar en dag kennen we lachgas (distikstofmonoxide) als een verdovingsmiddel. Maar op feestjes wordt het genomen omdat je er vrolijk van wordt, het zogenoemde ballonnetje. Iets wat nogal wat opschudding veroorzaakt nu. Je krijgt er een kortdurende lichte roes van en sommige mensen gaan er van schaterlachen.

Het was die redelijk onschuldige bijwerking die een onderzoeker van Washington University in Saint Louis (VS) een paar jaar geleden aan het denken zette.

Hij begon een experiment met twintig zwaar depressieve patiënten. Ze kregen in een week twee keer een ballon waarvan ze de inhoud moesten inademen. De ene ballon bevatte gewone lucht en was een placebo, de andere bevatte lachgas. Daarna volgde hij de patiënten nauwgezet.

In de dagen na het inademen van lachgas vertoonden zeven van de twintig een lichte vermindering van negatieve gevoelens als treurigheid, schuldgevoel, zelfmoordneigingen, angst en slapeloosheid. Bij nog eens zeven waren die gevoelens grotendeels verdwenen, drie hadden nergens meer last van. Lachgas kreeg dat bovendien binnen enkele uren voor elkaar, gebruikelijke anti-depressiva hebben vaak weken nodig.

De effecten van lachgas hielden lang aan, bij sommige patiënten wel een week. Bovendien heeft het gas geen ernstige bijwerkingen, zoals andere middelen tegen depressie wel vaak. Het kan, zo schrijft de onderzoeker in het vakblad Biological Psychiatry, een volwaardig medicijn worden voor mensen die last hebben van depressie. Maar daarvoor is eerst een grootschalige proef nodig.