Lachen met Mona Lisa


Zie je zelfs de Mona Lisa lachen en loop je met een brede grijns over straat? Dan ben je vast een cultuurliefhebber.

De resultaten van het nieuwste onderzoek hadden zo in ons boek Daten is Meten gekund, maar wij brachten deze op tijd naar de drukker dus misten het onderzoek net. Toch is het waarschijnlijk fijn om te weten voor datende mannen en vrouwen.

Zij komt vast veel in musea
Zij komt vast veel in musea

Want als je op zoek bent naar een blije man, die ook vrolijk blijft, moet je wel weten waar je moet zoeken. In musea, zo blijkt.

Een nieuwe Noorse studie laat zien dat zowel mannen als vrouwen die regelmatig culturele uitstapjes maken of zelf aan cultuur bijdragen door muziek te maken (of een poging daartoe ondernemen) of te schilderen, gewoonweg gelukkiger zijn.

De Noren onderzochten ruim 50.000 inwoners die veel, af en toe, of nooit aan culturele activiteiten deelnemen of musea en het theater bezoeken. Ook is onderzocht hoe zij zich voelen en hoe psychisch gezond zij zijn.

Vooral de mannen die naar kunst kijken springen nog net geen gat in de lucht van blijdschap. Deze voelen zich gelukkiger, zijn blijer met het leven en lopen minder kans depressief te worden.

De auteurs van het onderzoek dat gepubliceerd is in het Britse Journal of Epidemiology and Community Health zeggen dat met dit onderzoek is aangetoond dat het gebruik van cultuur als deel van de behandeling bij psychische klachten geoorloofd is.

Foto: Lin Fuchshuber

Follow Faqtman on Twitter