Lachband werkt – vooral bij autisten


lachband werkt

Wil je dat mensen je grap leuk vinden? Speel dan een lachband af nadat je de punchline hebt uitgesproken. Het werkt, is nu wetenschappelijk vastgesteld. Lachen uit een blikje maakt humor om te lachen.

University College London liet mensen moppen horen en vroeg die te beoordelen met een rapportcijfer. Liep bij het moppen vertellen een lachband mee, dan kregen ze een hoger cijfer.

Het maakte niet uit of het om het geluid van echt lachen ging, of gespeeld lachen. De geluidsopname van schaterlachen maakte de moppen leuker, schrijven de onderzoekers in het vakblad Current Biology.

Zelfs, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek, bij autisten. De onderzoekers voerden hetzelfde experiment uit bij 24 gediagnosticeerde autisten en zagen ze net zo hard mee lachen met de band als de andere proefkonijnen. Dat is opmerkelijk, aangezien autisten minder gevoelig zijn voor peer pressure. Tot nu namen wetenschappers aan dat de lachband werkt omdat mensen druk voelen om ook te lachen.

Waarom de lachband dan wel werkt, is niet helemaal bekend. Dezelfde onderzoekers willen mensen nu grappen laten horen met en zonder lachband terwijl ze onder de hersenscanner liggen. Het vermoeden is dat de band werkt als een soort teken aan de hersens dat er iets grappigs aan de hand is.