Lab maakt stof sterker dan diamant


University-of-Vienna-Austria-carbyne

Wetenschappers en bedrijven zijn altijd op zoek naar materialen met nóg betere eigenschappen. Ze dromen van materialen die nóg sterker zijn, beter geleiden en nóg lichter zijn. Eén van de gedroomde materialen is nu werkelijkheid geworden.

Een paar jaar geleden berekenden onderzoekers dat een exotische vorm van koolstof met de naam Carbyne sterker en stugger zou moeten zijn dan elk ander bekend materiaal. En nu is het daadwerkelijk geproduceerd in een laboratorium in Oostenrijk.

Het duurde even voordat de onderzoekers in Wenen het materiaal in een stabiele vorm konden synthetiseren, maar zijn ze daar naar eigen zeggen goed in geslaagd. Het is zo lastig omdat Carbyne een lange ketting van koolstof-atomen is. Die structuur maakt het materiaal enorm kwetsbaar; direct nadat het wordt gemaakt, valt het ook weer uit elkaar.

Maar de Oostenrijkers hebben een manier gevonden om dat te voorkomen. Ze legden twee laagjes grafeen bovenop elkaar, rolden het geheel op tot een dubbelwandige buis. Met die thermosfles van atomen als beschermende verpakking konden ze Carbyne fabriceren en heel houden.

Het record voor een streng Carbyne was tot nu toe honderd atomen lang. Het team in Wenen lukte het om 6.400 atomen blijven aan elkaar te koppelen. De vraag is hoe nuttig Carbyne is als het verpakt zit in het grafeen, maar dat zal nog moeten blijken. Veelbelovend is het sowieso: Carbyne is sterker dan grafeen en diamant en twee keer zo rigide als het meest stijve materiaal.