Laat studenten niet uitslapen


Discussie in de wetenschap: zorgt een college dat laat begint voor uitgeslapen studenten of gapende prutsers?

Kan je door colleges later te laten beginnen, zorgen voor wakkere studenten? Een onderzoek uit 2008 zegt van wel , maar nieuw onderzoek bewijst het tegendeel. Want studenten zouden simpelweg hun dagelijkse ritme wat verschuiven.

Laat begonnen?
Laat begonnen?

Later slapen, meer drinken en een slechtere nachtrust zorgt voor gapende studenten die slechte cijfers halen volgens het onderzoek dat gepresenteerd is op de bijeenkomst van the Associated Professional Sleep Societies LLC

Onderzoek uit 2008 zag juist de voordelen van latere colleges. Het zou spijbelen verminderen, zorgen voor goedgemutste studenten in de collegebanken en indirect het leerproces verbeteren.

Maar omdat studenten de avond voor een late start meer drinken, slapen ze niet alleen korter, maar ook slechter. Hierdoor zitten ze gapend in de banken en moeten ze in het weekend bijslapen. Dit komt de prestaties niet ten goede, zo blijkt uit het onderzoek dat 280 college studenten onder de loep nam. Zij gaven aan slechter te slapen, en bleken ook minder te presteren.

Foto: CJ

Follow Faqtman on Twitter