‘Laat 90 procent olie in bodem’


Als we het klimaat nog enigszins willen redden, is radicale actie nodig. We moeten heel snel stoppen met olie oppompen. Ook kolen moeten in de bodem blijven. Dat is de boodschap van onderzoekers van University College London (GB). Ze basseren zich op cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA), een organisatie die bestaat uit 26, voornamelijk westerse, landen.

Volgens de IEA bevatten de nu bekende bronnen van fossiele brandstof 11.000 miljard ton kooldioxide. Zou die in de atmosfeer komen, dan verandert dat het klimaat radicaal. De klimaatdoelen die het westen zichzelf heeft gesteld worden in ieder geval niet gehaald.

Volgens het VN klimaatpanel IPCC mag namelijk maar 10 procent van die voorraad worden verbrandt om de temperatuurstijging onder de 2 graden wereldwijd te houden. Die temperatuurstijging is door beleidsmakers wereldwijd als een bovengrens gekozen. Worden de voorraden wel verder aangesproken dan zal de temperatuur deze eeuw nog tot 4,8 graden stijgen, zegt het IPCC.

Een radicale ommezwaai zou betekenen dat olieproducerende landen een enorm financieel probleem krijgen. Niet voor niets hebben ze aangegeven dat ze compensatie verwachten als de wereld ophoudt hun product te kopen.

De onheilstijding is te lezen in Nature.