Laagste stand zeeijs Noordpool


ijsberg

Het is slecht gesteld met de Noordpool. Volgens Nieuw-Zeelandse onderzoekers die de dikte en omvang van het ijs langjarig meten, was op 1 januari in vergelijking met 1980 een miljoen vierkante kilometer verdwenen. En dat is dan in de winter, hoeveel ijs deze zomer gaat verdwijnen, is nog onzeker. Maar als de aanhoudend hoge temperaturen doorzetten, kan de pool wel eens heel klein worden.

De Zuidpool is beter af. Daar is het zeeijs zelfs weer wat aan het aangroeien in vergelijking met 2014, toen het daar een dieptepunt had bereikt. Aangezien de Zuidpool ook een continent is, kan ijs daar veel makkelijker aangroeien dan op de Noordpool, dat enkel uit water bestaat, al dan niet bevroren.

Dat het ijs verdwijnt, is niet verwonderlijk. Deze winter is bijzonder warm, in november werden temperaturen gemeten die twintig graden boven normaal liggen. In deze periode komt er normaal gesproken juist ijs bij, maar op sommige delen van de Noordpool ging het smelten gewoon door omdat de temperaturen soms boven het vriespunt kwamen. Dat verontrust de onderzoekers van Victoria University nog het meest: in de winter is de pool kwetsbaar geworden, terwijl dan juist aangroei moet plaatsvinden.

Het grote smelten is een gevolg van klimaatverandering. Afgelopen jaar zijn de hoogste concentraties broeikasgassen in de recente geschiedenis gemeten. Maar dat fenomeen wordt ook nog versterkt door El Nino, de omkering van normale weerpatronen in de Stille Oceaan. In jaren met een El Nino is het warmer op de polen. Warmere lucht kan dan doordringen op plekken waar het normaal niet komt.