Kwispelen werkt anders dan we denken


We zijn gewend om een kwispelende hond als een blije hond te zien. Daar heb je als mens niets van te vrezen. Toch kan kwispelen ook een teken zijn van negatieve emoties bij de hond, zeggen dierkundigen van de universiteit van Trento in Italië. Ze lieten 43 honden plaats nemen voor een monitor waarop video’s van kwispelende honden te zien waren.

Het bleek een enorm verschil te maken of een hond op de video naar links of rechts kwispelde. Ging de staart vooral rechts van het achterlijf heen en weer, deed dat de kijkende honden weinig. Ze hadden wel belangstelling, maar bleven rustig.

Kwispelde een hond op de video voornamelijk naar links, dan steeg de hartslag van de kijkende honden en ze werden ‘duidelijk onrustig’, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Current Biology. Bij sommige honden ging de hartslag naar twee keer het aantal slagen in rust.

De richting waarin een hond kwispelt, zegt andere honden dus iets, zo concluderen de Italianen. Ze denken dat de kwispelende staart gespiegeld is verbonden met de hersens. Net als bij mensen hebben honden een linker- en rechter hersenhelft met verschillende functies. De rechterhelft zal dus eerder gebruikt worden als een hond een agressieve soortgenoot ontmoet. Daardoor gaat de staart naar links kwispelen.