Kweekpenis klaar voor tests


Bij een ernstig ongeluk kunnen mensen allerlei ledematen kwijt raken. Dus ook hun penis. Aangezien dat een nogal grote psychologische impact heeft op een man, wordt sinds 1992 gewerkt aan een methode om een nieuwe penis aan aan man vast te maken. Nu is eindelijk het moment daar dat een dergelijke operatie voor het eerst uitgevoerd zal gaan worden.

Het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine in de Verenigde Staten laat weten dat men klaar is voor de eerste grote test. Ze wachten alleen nog op toestemming door de autoriteiten voor ze vijf jaar lang praktijkonderzoek gaan doen. Het proces is relatief eenvoudig. Van de penis van een overleden man worden alle cellen, bloedresten en ander genetisch materiaal verwijderd door een bad in een reinigingsmiddel.

Wat dan overblijft is een staketsel van collageen. Dat wordt gevuld met cellen van de man die een nieuwe penis nodig heeft. Die groeien dankzij de juiste celvoeding langs het staketsel precies in de goede vorm. Dan kan de nieuwe penis vast worden gemaakt. Omdat deze bestaat uit cellen uit het eigen lichaam, wordt de penis niet door het lichaam afgestoten.

De nieuwe penis is volledig functioneel, een man kan een erectie er mee krijgen. Zenuwen en andere verbindingen worden tot stand gebracht om daarvoor te zorgen.