Kweek je eigen tanden


Amerikaanse onderzoekers hebben het gevonden: de beste manier om te zorgen dat je altijd met je mond vol tanden staat.

Haal ze er uit en kweek nieuwe!
Haal ze er uit en kweek nieuwe!

Door een zuurtje of gewoon van nature een slecht gebit, je kan zomaar zonder tanden te komen zitten. En je tanden verliezen is niet fijn. Vaak heb je eerst al pijn in je hele mond dat soms letterlijk door merg en been gaat. Het weghalen van de tanden is ook geen pretje. Hoewel tandartsen weten wat ze doen en zoveel mogelijk de patiënt willen ontzien, tanden trekken blijft een pijnlijke zaak.

In tegenstelling tot het kwijtraken van tanden is het krijgen van nieuwe vaak een kostbare en moeilijke zaak met kunststof implantaten die je tanden imiteren. Dus wat doe je wanneer de tandarts al zijn werk heeft gedaan en je geen tand meer in je mond hebt? Dankzij Amerikaanse wetenschappers vraag je binnenkort gewoon om een set nieuwe tanden, die uit je eigen kaak groeien.

De uitvinding bestaat uit een soort mini-implantaatje dat je binnen negen weken na inbreng in de kaak van nieuwe tanden voorziet. Je eigen stamcellen doen het werk en zorgen er voor dat je nieuwe tanden lijken op tanden die bij je passen. Deze cellen hechten zich op een soort opgerold gaasje dat in je kaak wordt ingebracht. Eenmaal hier aan vast beginnen ze zich te vermeerderen en ontstaat er een volwaardige sterke tand.

Omdat de tand ontstaat uit eigen stamcellen zal je lichaam en mond de tand gelijk opnemen in je mond. De tand hecht zich netjes vast aan je kaak en tandvlees en binnen de kortste keren heb je je oude gebit terug – maar dan zonder kiespijn.

Foto:Flickr