Kwart mensen koopverslaafd

Heb jij er ook last van?


uitverkoop

Volgens een nieuwe studie van de Medische Universiteit van Wenen is een kwart van de bevolking mild tot zwaar koopverslaafd. Mannen lopen de grootste kans om dwangmatig elektronica te kopen, bij vrouwen zijn schoenen en kleding de kick om high te worden. Koopverslaafden zijn vooral in gevaar als het uitverkoop is, zoals nu.

Het slechte nieuws is dat de hoeveelheid mensen met een koopverslaving lijkt toe te nemen. Vooral jongeren hebben er vaker last van dan eerdere generaties. De schuld daaraan is het internet, waar een aankoop met een muisklik is gemaakt. Vrouwen zijn sneller geneigd tot koopverslaving, mensen met een lagere opleiding hebben er meer last van dan hogeropgeleiden.

Koopverslaafd zijn, werkt net als alle andere verslavingen. Mensen die er last van hebben, zoeken de snelle kick die een nieuwe aankoop ze geeft. Maar die duurt steeds korter, waardoor de verslaafde op zoek moet gaan naar nieuwe spullen om te zorgen dat er geen ontwenningsverschijnselen komen. Het komt vaak voor dat mensen spullen kopen terwijl ze er geen geld voor hebben.

Volgens de onderzoekers wordt koopzucht een ernstige verslaving zodra iemand geen controle meer heeft. Als ze naar de stad gaat en zich voorneemt geen schoenen te kopen en toch met een paar pumps thuiskomt. In de ergste gevallen komt kopen centraal te staan in het leven van mensen. Ze bestaan om te pinnen. Dan pakken mensen hun aankopen ook niet eens meer uit, ze hebben al veel te veel.

De Weense wetenschappers ontdekten ook dat shoppen voor steeds meer mensen een hobby begint te worden. Een op de drie ziet het als een ontspannende activiteit, een manier om vrije tijd te vullen. Deze groep loopt het grootste gevaar probleemgedrag te gaan vertonen, zien zij. Therapie kan helpen om het kopen weer in perspectief te gaan zien.