Kwart eeuw: 10 procent wildernis minder


laatste-wildernissen

De mens heeft in 25 jaar 10 procent van de wildernis verwoest. Het gaat meestal om illegale kap, nieuwe landbouwgronden, mijnbouw of het boren naar olie en gas. Op deze manier is sinds 1993 een oppervlakte drie keer de Europese Unie aan unieke natuurgebieden verloren gegaan. Minder dan een kwart van onze planeet bestaat nog maar uit ecologisch intact gebied.

Het hardst geraakt zijn Midden-Afrika en de Amazone in Zuid-Amerika, zo ontdekte een internationaal onderzoeksteam. Er worden wel initiatieven ontplooid om deze ontwikkeling tegen te gaan, maar die hebben nog niet genoeg impact. In dezelfde periode dat 3,3 miljoen vierkante kilometer verloren ging, kwamen er maar 2,5 miljoen vierkante kilometers bij aan nationale parken.

Bovendien is het uitroepen van een beschermd gebied nadat de mens er zijn stempel op heeft gedrukt niet hetzelfde als een wildernis intact laten. Eenmaal vernietigde ecologische systemen komen meestal niet terug. Daarom roepen de onderzoekers op om goed te beschermen wat er nog over is. Vooral kleinere, gefragmenteerde gebieden lopen een groot risico om ook te worden opgeofferd aan menselijke activiteiten.

De belangrijkste grote wildernissen bevinden zich op plekken die voor de mens niet zo interessant zijn, zoals noordelijk Rusland, noordelijk Canada en in de Sahara (kaartje). Ook in Australië en China bevinden zich woestijnen waar mensen zich niet wagen. Dat het uitgerekend deze droge gebieden zijn die over zijn, zegt iets over de verwoesting op andere plekken.

Het onderzoek is gepubliceerd in Cell.