Kwantumradar pakt elke snelheidsduivel


De nieuwste radar werkt op basis van de kwantummechanica. Daarmee kunnen zelfs de beste stoorzenders in auto’s of gevechtsvliegtuigen worden opgespoord.

Radars bepalen de snelheid door lichtdeeltjes, fotonen, af te vuren op het naderende object en de tijd te meten tot die fotonen na weerkaatsing terugkeren. Stoorzenders werken door een valse lichtpuls terug te zenden in dezelfde frequentie als de radarpuls. Daar is nu door Mehul Malik en collega-onderzoekers van de University of Rochester (VS) wat op gevonden.

Zij maakten gebruik van een trucje uit de kwantumcryptografie (beveiliging voor elektronische communicatie): het op een bepaalde manier polariseren, of kantelen, van de uitgaande fotonen. Vervolgens wordt de polarisatie van de terugkerende fotonen gemeten en vergeleken met die van de uitgaande lichtpuls.

Zelfs als een stoorzender al in staat is zijn valse lichtpuls op dezelfde manier te polariseren als de radarpuls, dan nog zullen niet alle fotonen de juiste polarisatie hebben. Oftewel, de automobilist is er gloeiend bij.

Tot nu toe werkt de nieuwe radartechniek alleen in het lab. De onderzoekers hopen het snel in de praktijk te testen.