Kwantumcomputer wordt deeltjesversneller


Illustratie: NIST

Natuurkundigen kunnen niet wachten tot hij bestaat: de kwantumcomputer. Deze supermachine bevat chips die gebruik maken van de kwantummechanica: de natuurkundige wetten die de interactie tussen subatomaire deeltjes beschrijven. De bits van deze computer, qubits, kunnen elke waarde tussen ‘0’ en ‘1’ tegelijkertijd aannemen en daarmee in theorie vliegensvlug elke mogelijke oplossing van een probleem zien. Problemen zoals het hoe en waarom van de oerknal, van donkere materie, of wat er precies gebeurt bij botsingen tussen elementaire deeltjes kunnen zo grondig worden aangepakt. Voor dat laatste hebben drie theoretici nu al een algoritme bedacht waar de kwantumcomputer mee zou kunnen werken.

Met behulp van het algoritme (een set van zich steeds herhalende instructies) kan de toekomstige kwantumcomputer worden omgebouwd tot virtuele deeltjesversneller. De machine kan dan de interacties die optreden bij botsingen tussen twee elementaire deeltjes perfect simuleren. Iets wat nu jarenlang zwoegen met grote deeltjesversnellers vergt.

Het algoritme beschrijft één bepaald type botsing, maar volgens de onderzoekers kan hun werk als startpunt worden genomen om de theorie achter de fundamentele natuurkunde van ons universum met behulp van kwantumcomputers te bestuderen. Maar voorlopig moeten we nog even geduld hebben voor de eerste echte kwantumcomputer ten tonele verschijnt.

Follow Faqtman on Twitter