Kwam EHEC uit Egypte?


Volgens Europese onderzoekers zijn er sterke aanwijzingen dat EHEC Egyptisch is en met kruiden hierheen is gekomen.

Vorige maand was EHEC het onderwerp van iedere nieuwsuitzending. Nu lijkt de ziekte ineens verdwenen. Toch liggen er nog steeds mensen in het ziekenhuis. Bovendien werken onderzoekers achter de schermen hard door om te ontdekken waard de bacterie vandaan kwam en hoe hij ineens opdook.

De geboorteplaats van EHEC?

Het Europese Centrum voor Preventie en Controle van Ziektes (ECDC) denkt nieuwe aanwijzingen te hebben dat de bacterie in Europa is geïmporteerd. Na Duitsland is ook in de Franse stad Lille afgelopen maand een uitbraak geweest van EHEC. De overeenkomst met de uitbraak in Duitsland is dat in beide gevallen op de boerderij waar de ziekte ontstond werd gewerkt met geïmporteerde fenegriek.

Deze plant uit het Middellandse-Zeegebied heeft een kruidige, bittere smaak en wordt gebruikt als kruid. De fenegriek uit Duitsland en Frankrijk kwam uit Egypte.

Volgens de ECDC is het nog te vroeg om consumenten te adviseren al hun fenegriek weg te gooien, maar het onderzoek richt zich nu wel op Egypte. Ook zijn de onderzoekers erg geïnteresseerd in de man die ziek werd van EEC in Zweden. Eerst werd gedacht dat hij in Duitsland was geweest, maar dat bleek later niet zo te zijn. Had hij fenegriek gegeten.

Follow Faqtman on Twitter