Kwal gevaarlijker dan haai


Een gele haarkwal, een zeer giftige kwallensoort. Foto: Kip Evans.

Dinsdag gaven de autoriteiten op het vakantie-eiland Réunion in de Indische Oceaan het startschot voor het doden van twintig haaien rond het eiland. Aanleiding is de verwonding door een haaienbeet twee weken geleden van een surfer. Vrijwel tegelijkertijd stierf voor de Australische kust ook een watersporter. Hij werd doormidden gebeten door vermoedelijk een witte haai.

Toch zijn haaien niet zo gevaarlijk als de koppen in de kranten je doen geloven. Haaien vallen wereldwijd ieder jaar vijftig tot honderd mensen aan; tien mensen sterven gemiddeld per jaar door een haaienbeet. Op een wereldbevolking van meer dan 7 miljard mensen is dat verwaarloosbaar.

Ter vergelijking: 10.000 mensen sterven ieder jaar door slangenbeten; schorpioenen zorgen voor 5000 doden. Olifanten, gezien als goedaardige lobbesen, trappelen ieder jaar 500 mensen dood. Kwallen bezorgen meer dan honderd mensen per jaar een hartstilstand. Maar haaien zijn de kwade pier, iedere aanval wordt in de media groot opgeblazen. Één dode en er wordt gelijk een slachting onder haaien aangericht.

De reactie op Réunion is wel te begrijpen. Sinds vorig jaar heeft het eiland last van een haaienplaag en blijven steeds meer toeristen weg. De schrikbarende hoeveelheid haaien is waarschijnlijk het gevolg van een verstoord ecosysteem. Het lijkt verstandiger daar wat aan te doen dan twintig willekeurige haaien aan een harpoen te spietsen.

Follow Faqtman on Twitter