‘Kus rokers niet te snel na sigaret’


Kus rokers niet

Heeft je partner net een sigaret gerookt? Wacht dan even met intieme handelingen. Kus rokers vooral niet te snel na het bevredigen van hun verslaving. Het is een van de waarschuwing waar het Duitse kankeronderzoeksinstituut DKFZ mee komt na verschillende studies. Niet alleen de rook zelf is schadelijk, ook het speeksel van de roker.

De medici van DKFZ concentreerden zich op zogenoemde koude rook. Dat zijn de schadelijke stoffen die achterblijven in allerlei objecten nadat iemand een sigaret heeft gerookt. Dat zijn meubels, kleding, babyspenen en dus zelfs speeksel. Veel van deze objecten geven de stoffen daarna weer af, wat zorgt voor een verhoogd risico op kanker.

Onderzoekers vonden zelfs tabaksstoffen in ziekenhuisafdelingen waar couveuses staan. Daar mag natuurlijk absoluut niet worden gerookt. Ouders die zenuwachtig tientallen meters verderop een peuk hadden gerookt namen de stoffen mee naar binnen. Het toont aan hoe duurzaam de stoffen zijn en hoe makkelijk je ze zelfs bij de zwakste mensen overbrengt. Rokende vaders geven hun kinderen astma.

Mensen die met kinderen werken zouden dan ook na iedere sigaret in ieder geval hun handen moeten wassen en kleding moeten wisselen, adviseert DKFZ. Ook dien je niet te dicht bij deuren en ramen te staan roken, de schadelijke stoffen reizen makkelijk meters ver, ook al zie je ze niet.

Amerikaanse onderzoekers adviseerden al eerder om bij het betrekken van een nieuwe woning te vragen of de vorige bewoners hebben gerookt. Als dat zo is, moet je tapijten en gordijnen onmiddellijk vervangen, ze geven nog jaren nadien kankerverwekkende stoffen af.