Kunstwerk is legpuzzel


margritte

De kunstwereld is in rep en roer. Er is namelijk een derde stuk gevonden van een beroemd maar vermist schilderij. Het gaat om La Pose Enchantée van de Belgische schilder René Margritte. Het schilderij werd in 1927 tentoongesteld, maar niet verkocht. Waar het is gebleven, is niet bekend, vanaf 1932 ontbreekt elk spoor van het schilderij. Er is alleen een zwart-wit foto over.

In 2013 werden twee delen van het schilderij gevonden achterop andere werken van Margritte. Schijnbaar heeft hij er een legpuzzel van gemaakt door het doek in vier delen te snijden en de ondergrond te gebruiken voor nieuw werk. Deze week vond de Norwich Castle Museum and Art Gallery in Groot-Brittannië een derde deel, achterop een ander schilderij van Margritte.

Waar deel vier is gebleven, is niet bekend, maar eigenaren van een schilderij van Belg wordt aangeraden om nog eens goed te kijken naar de achterkant. Schijnbaar vond Margrite, een reclameontwerper die pas na de oorlog echt beroemd werd, zijn vroege werk zelf niet zo heel goed.