Kunstmatig rattenpoot gemaakt


Een Amerikaanse onderzoeksteam heeft een kunstmatige rattenpoot gemaakt. De poot heeft functionerende bloedvaten en spierweefsel en is een stap in de richting van nieuwe ledematen voor mensen, zo werd gezegd door wetenschappers van het Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston. Ze hebben ook aangetoond dat de methode kan worden toegepast bij primaten.

De onderzoekers hebben met een oplosmiddel in een dag alle levende cellen van de geamputeerde poot van een rat opgelost, zo schrijven ze in het tijdschrift Biomaterials. Alleen de basisstructuren worden bewaard. Daarna hebben ze de afzonderlijke delen opnieuw voorzien van de levende cellen van een ander dier.

In slechts enkele dagen werden afzonderlijke weefsels zoals spieren en aders opnieuw gekweekt met een voedingsbodem. De groei van spiercellen werd gestimuleerd door elektrische stimulatie. Na twee weken was er een nieuwe, complete poot.

Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de immuunrespons van het ontvangende lichaam na transplantatie kleiner is. Het getransplanteerde orgaan inderdaad is immers voorzien van de eigen cellen. Tests hebben bovendien aangetoond dat de spieren van de kunstmatige poot reageerden op elektrische stimulatie met samentrekking. De nieuwe spieren hadden ongeveer 80 procent van de kracht van de spieren in een pasgeboren rat.