Kunstlong rook rustig pakje per dag


kunatlong

Hoe schadelijk is het om een autospuiterij te werken zonder beschermend kapje? Of een pakje per dag mee te roken? Je kunt natuurlijk mensen vragen om als proefkonijn te fungeren. Maar makkelijker is het om een kunstmatige long te bouwen. Die kun je aan alle gewenste verontreinigingen blootstellen, om daarna exact te kijken wat de gevolgen zijn.

Dat is exact wat de Technikum universiteit van het Oostenrijkse Wenen heeft gedaan. De long in kwestie is afkomstig van een varken en wordt aangestuurd via een processor die de zenuwen de juiste prikkels geeft. Een blaasbalg zorgt dat er lucht in- en uitstroomt. Via allerlei vernevelaars is de nodige troep in de long te spuiten. Na afloop kun je de long opensnijden om onderzoek te doen.

Eerste experimenten met de long hebben al aangetoond dat je niet bang hoeft te zijn dat je met haarlak je long van een glimmend laagje voorziet. De lakdeeltjes zijn te groot en gaan niet voorbij het membraan dat een hoestprikkel opwekt. Maar sigarettenrook is fijn genoeg om diep in de long door te dringen, net als fijnstof.

Wat de onderzoekers vooral interesseert is welke stoffen door de wand van de long zullen dringen, om de rest van het lichaam te verontreinigen. De theorie is dat sommige stoffen zo fijn zijn, dat het ze lukt om via de lucht de bloedbaan te bereiken. Dat zou veel informatie kunnen opleveren over het ontstaan van sommige beroepsziektes waarbij mensen giftige stoffen inademen.