Kunstenaars en sporters sterven eerder


Ambieer je een loopbaan in de kunst of sport? Reken er dan op dat je gemiddeld korter zal leven dan anderen. Vooral politici lachen je aan het eind van het leven uit. Onderzoekers van de University of New South Wales in Australiƫ analyseerden de in memoriam pagina van de New York Times tussen 2009 en 2011. Op deze pagina komen alleen dode beroemdheden te staan.

Uit de analyse bleek dat beroemd zijn goed is voor je levensverwachting, die neemt voor mannen met 4 jaar toe; te weinig vrouwen halen de pagina om daar een betrouwbare uitspraak over te doen. Maar binnen de beroemdheden is er een duidelijke tweedeling te zien, kunstenaars en sporters gaan gemiddeld veel eerder dood dan bijvoorbeeld zakenmensen, academici of politici. Ze lijden ook vaker aan dodelijke ziektes als aids of kanker.

Opmerkelijk is dat kunstenaars veel vaker dood gaan aan ziektes die door roken worden veroorzaakt, zoals longkanker. Bij de kunstenaars stierf 7,2 procent daaraan, tegen 1,4 procent bij de academici. Moeilijk praten over je nieuwste schilderij met een peuk in je hand is dus niet echt gezond.

De titel van de Australische studie? The price of fame is a faster flame.