Kun jij beweging ook horen?


beweging

Een van de meest vreemde neurologische aandoeningen is zonder twijfel synesthesie. Daarbij halen de hersens verschillende zintuigelijke signalen door elkaar. Mensen die het hebben, kunnen woorden bijvoorbeeld proeven, of ze zien kleuren als ze een bepaald muziekje horen. Veel komt het niet voor, rond de 4 procent van de bevolking heeft er last van. Groot is die overlast trouwens ook niet, je kunt er prima mee leven.

Maar wetenschappers denken dat er een bepaalde vormen van synesthesie is, die veel vaker voorkomt, zonder dat mensen het weten. Ze hebben het bewegingssynesthesie genoemd en het is heel subtiel. Iemand die dit heeft, hoort bij beweging geluiden. Een geruisloze ventilator is voor deze mensen in het geheel niet geruisloos, ze horen een zachte zoem als ze het apparaat zien.

Je kunt het volgens de ontdekkers, van City, University of London, bij jezelf onderzoeken. Kijk naar een filmpje op Youtube met het geluid uit, bij voorkeur een eenvoudige animatie. Hoor je bij een beweging op dat filmpje (bijvoorbeeld het voorbijrijden van een auto) toch geluid, dan heb je het ook. Tijdens experimenten van de universiteit vertoonde een vijfde van de deelnemers deze vorm van synesthesie.

De groep proefpersonen van de Britse universiteit was klein, dus zullen meer experimenten nodig zijn voor definitief iets kan worden gezegd over deze aandoening. Maar opvallend is wel dat zoveel mensen er schijnbaar last van hebben. Velen van ons hebben dus een interne soundtrack die we afspelen bij het zien van beweging. We verwachten het geluid ‘zoef’ en horen dat, ook al is het er niet. En hoeveel mensen kunnen naar de foto boven dit artikel kijken, zonder een brommer te horen?

Het onderzoek is gepubliceerd in Consciousness and Cognition.