Kun je een erecte eendenpenis buigen?


Het antwoord op de vraag uit de kop is ‘ja’. Dankzij onderzoek van Yale universiteit weten we nu dat het kan.

Wetenschappelijke literatuur is soms niet om door te komen. Bij Faqt ploegen we wekelijks door tientallen publicaties om lezers het meest opmerkelijke wetenschapsnieuws te brengen. Soms dommelen we daar een beetje bij in.

Maar als we een titel lezen als Explosive eversion and functional morphology of the duck penis supports sexual conflict in waterfowl genitalia, dan is onze interesse gewekt.

Het gaat om serieus onderzoek naar de eendenpenis. Daar weten we niet veel vanaf, zo schrijft onderzoekster Patricia Brennan. En dat terwijl de copulatie van eenden niet gemakkelijk is. De geslachtsorganen van vrouwtjes zijn nogal moeilijk te penetreren. Ze hebben scherpe hoek en soms zelf de vorm van een spiraal. Toch zijn er elke lente jonge eendjes. Kan de eendenpenis iets bijzonders?

De buisjes van mevrouw Brennan.
De buisjes van mevrouw Brennan.

Dus nam mevrouw Brennan een paar mannelijke eenden, een hogesnelheidscamera en verschillende glazen buisjes. Deze buisjes stelden verschillende ‘mechanische uitdagingen’ voor. Met andere woorden, ze waren in allerlei standen gebogen. Bijzonder detail: mevrouw Brennan liet de eenden in de waan dat de glazen buisjes de geslachtsorganen van vrouwelijke eenden waren. Het geheel werd gefilmd in close up.

Wat blijkt? De eendenpenis is zelfs in erecte toestand buigbaar! Een mannetjeseend kan met zijn jongeheer om een hoekje komen en op die manier zelfs de meest onwillige vrouwtjeseend bezwangeren. Het spiraalvormige buisje en een hoek van 135 graden waren voor de eendenpenis moeilijk, maar zelfs die vormen wist hij uiteindelijk te penetreren. Dat komt ook omdat de penis als het ware uitrolt, en niet simpelweg langer en dikker wordt, zoals bij mensen.

We zullen nooit meer op dezelfde manier naar de eenden kijken die voor ons redactiehok in het IJ zwemmen.