Kuikentjes snappen getallen


Kuikentjes hebben getalinzicht, net als mensen. Vlak nadat ze uit het ei komen, ‘weten’ ze dat lage getallen links zitten en hogere rechts. Hoe dat kan, snappen de wetenschappers die dit ontdekt hebben zelf ook niet echt.

Als een mens de getallen 1 tot 9 op een lijn moet zetten, gebeurt dat vaak zo: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 op een horizontale lijn. Wetenschappers van de universiteit van Padova wilde onderzoeken of dit iets is dat we aangeleerd krijgen of dat het aangeboren is.

Na een uitgebreide studie met kuikentjes denken de Italianen dat het aangeboren gedrag is omdat ook kuikentjes – vers uit het ei – instinctief aanvoelen dat links kleine getallen staan en rechts grote.

De wetenschappers maakten een testopstelling waarin ze kuikens witte bordjes toonde met daar op zwarte stippen. Ze begonnen met vijf stippen en leerden de dieren dat daar een graankorrel achter lag. Wanneer ze dat onder de knie hadden, mochten ze kiezen tussen twee bordjes met een ander aantal stippen erop. Als er bijvoorbeeld borden met twee stippen stonden, gingen de kuikens naar links en bij twintig stippen naar rechts. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat kuikenhersens getallen begrijpen.

Onderzoekster Rosa Rugani denkt dat het gevoel voor getallen miljoenen jaren geleden in onze hersenen is gesleten, lang voordat mensen en vogels zulke andere levensvormen werden.