Wat kruipt daar door mijn gezicht?


nematode

Rusland maakt op dit moment een kleine epidemie mee van een vreemde aandoening. Patiënten die het hebben, krijgen vreemde bultjes in hun gezicht. Alleen blijven die niet op één plek zitten, maar ze lijken onder de huid te kruipen. En dat is ook exact wat er gebeurt, het gaat namelijk om een parasiet die zich door de huid vreet.

Ongeveer honderd Russen per jaar melden zich momenteel met een nematode in hun gezicht bij een arts, maar het echte aantal gevallen zal nog veel hoger liggen. Deze parasiet komt ook in andere landen voor, waarom uitgerekend Rusland zo veel gevallen kent, is een raadsel.

Nematoden zijn op zich onschuldig. Normaal richten ze zich op andere dieren, als wolven en beren. Maar af en toe vergissen ze zich en dringen via een muggenbeet het menselijk lichaam binnen. Omdat de omstandigheden daar niet goed zijn voor ze, ontwikkelen de nematoden zich dan niet voorbij het stadium van larve. Maar terwijl ze daar mee bezig zijn, kunnen ze aardig door de huid kruipen.

De larve kan geen eitjes leggen, dus het blijft bij het ene exemplaar. Toch halen artsen de parasieten chirurgisch weg. Zoals bij de vrouw op de foto, wiens uitzonderlijke geval het New England Journal of Medicine haalde.