Krijgt Nepal opnieuw megabeving?


Nepal huizen niet aardbevingsbestendig

In april 2015 maakte Nepal een zeer heftige aardbeving mee. Ruim 9000 mensen werden gedood, hele dorpen van de aardbodem geveegd. Zwitserse geologen waarschuwen nu dat Nepal opnieuw een megabeving te verwerken zal krijgen, zelfs met een kracht van 8, uitzonderlijk zwaar.

Nepal ligt op de plek waar de Indische en de Euraziatische aardschollen op elkaar stoten. Daardoor is de Himalaya ontstaan, maar het zorgt ook zo nu en dan voor aardbevingen. Naar aanleiding van de beving van 2015 hebben geologen van de technische universiteit ETH uit Zürich onderzoek gedaan naar de aardplaten die voor de beving hebben gezorgd. Daarbij zagen ze dat de spanning in de twee platen weer opbouwt.

Na de vorige beving gingen geologen er van uit dat een van de twee platen was gebroken en dat daardoor de spanning uit de breukzone weg was. Met hulp van satellietdata constateren de Zwitsers echter dat beide platen intact zijn en nog steeds met veel kracht tegen elkaar aandrukken. Dat kan nog een heftige beving veroorzaken, schrijven ze in het vakblad Nature Communications.

Het kan zelfs komen tot een beving met een kracht van 8,1 op de momentmagnitudeschaal, zo veel kracht bouwt zich momenteel weer op in de ondergrond. Wanneer dat precies gebeurt, is moeilijk te voorspellen. Het kan morgen gebeuren, maar ook over een paar jaar.

Punt is wel dat de regering van Nepal zich moet voorbereiden op een dergelijke ramp, bijvoorbeeld door aardbevingbestendig te bouwen, dus niet zoals op de foto in de hoofdstad Kathmandu. Want vroeger of later krijgen ze een megabeving voor de kiezen. Een waarschuwing die overigens ook al een paar jaar geldt voor Istanbul.