Krijgen we een kleine ijstijd?


ijstijd

Overal ter wereld worden maatregelen genomen tegen de opwarming van de aarde. Maar misschien krijgen we hulp uit onverwachte hoek: de zon. Die zou tussen 2030 en 2040 door een zogenoemd minimum gaan, een periode met zeer weinig activiteit. Maar dit minimum is dramatischer dan anderen, met 60 procent minder activiteit. Het resultaat is een kleine ijstijd.

Dat zegt althans Valentina Zharkova van de Northumbria University in Groot-Brittannië. Deze professor in de wiskunde heeft een nieuw computermodel gemaakt dat de activiteit van de zon voorspelt. Het heeft volgens haar een accuratesse van 97 procent.

De professor baseert haar theorie op het dynamo-effect. Dat is een verschijnsel dat op aarde verantwoordelijk is voor de magnetische polen en de bewegingen van de continenten. Het wordt veroorzaakt door de kern van de aarde, waar door beweging een stroom wordt opgewekt die zich een weg naar de aardkorst zoekt.

Wat als de zon ook een dynamo-effect zou hebben, vroeg Zharkova zich af. Ze liet een computer doorrekenen wat voor gevolgen dat zou hebben. Het resultaat was dat de cycli waarin de zon krachtiger en dan weer zwakker wordt, perfect worden verklaard door een dergelijk effect.

Sterker nog, de professor ontdekte dat de zon twee dynamo’s tegelijk heeft draaien. Die heffen elkaar meestal op, maar soms lopen ze toevallig samen. Het resultaat is dan een kleine ijstijd. De volgende keer dat zoiets staat te gebeuren is tussen 2030 en 2040 legde mevrouw Zharkova uit tijdens de Britse National Astronomy Meeting vorige week.

Tijdens de vorige kleine ijstijd, in de achttiende eeuw, bevroor zelfs de Rijn. We kunnen onze schaatsen dus uit het vet halen.