Krekelvrouw neemt laatste-kans man


Biologen zijn in het onderzoek naar ´seksuele selectie´, evolutie gestuurd door de partnerkeuze (van vrouwtjes, meestal) al langer geïnteresseerd in de vraag of vrouwtjes van allerlei diersoorten ´regels´ gebruiken in de keuze van hun man. Vier regels lijken mogelijk in de natuur. Een, het vrouwtje kiest uit een vast aantal mannetjes de beste. Twee: vrouwtjes lopen mannetjes af zo lang elk volgend mannetje ´beter´ is, en bij een slechter mannetje kiezen zij de voorlaatste. Drie en vier: vrouwtjes kiezen mannetjes van boven een van te voren bepaalde kwaliteit, en een variant hiervan, van boven een kwaliteitsnorm aangepast aan de omstandigheden.

Krekel

Om deze ideeën te toetsen, lieten onderzoekers van de universiteit van Nebraska (V.S.) vrouwtjes-krekels in een arena kiezen tussen vastgezette mannetjes met (via een luidspreker achter zich) kunstmatig gewijzigde zang. Krekelvrouwtjes, zo leerden eerdere studies, hebben een voorkeur voor snel kriekende mannetjes – een zinvolle keuze omdat vrouwtjes daarmee meer kinderen kregen. Steeds werden drie mannetjes aangeboden van ten opzichte van elkaar laag, tussenliggend en snel kriektempo, en dit in drie bereiken van kriektempo, van laag tot hoog. Kozen de vrouwtjes volgens de eerste, tweede of vierde regel, dan zou in elke set van drie mannetjes de relatief het snelst kriekende man significant populairder moeten zijn. Dat gebeurde niet; de vrouwtjes kozen consequent alleen mannetjes die sneller dan 3 maal per seconde kriekten. Kennelijk hebben krekelvrouwtjes dus een ´absoluut´ beeld van een aantrekkelijke man.

Volgens de onderzoekers een onhandige strategie wanneer er weinig of alleen mindere kwaliteit mannen voorhanden zijn. Maar daar hebben vrouwtjeskrekels een antwoord op. Wanneer in proeven met een mannetje tegelijk, na een snelle ´krieker´ twintig minuten later een minder snelle krekelman werd gepresenteerd hadden zij geen interesse. Dat veranderde wanneer ze vierentwintig uur geen man hadden gezien: de vrouwtjes kozen nu wel het ´laatste kans´ langzame mannetje.

(Bron: Animal Behaviour, maart; Beeld: Flickr, Big Grey Mare)