Kreeften voelen wel pijn


kreeft

De eindeloze discussie tussen dierenliefhebbers en schaalvisliefhebbers is waarschijnlijk afgelopen: wetenschappers van de Queen’s University in Belfast hebben bewezen dat krabben en kreeften pijn voelen als ze ‘diervriendelijk’ levend gekookt worden.

De onderzoekers ontdekten dat schaaldieren – dus ook garnalen – zich nare situaties herinneren en hun best doen om deze in het vervolg te vermijden.

Om dit te ontdekken, moesten ze wel wat onplezierige testen doen. Zo zochten ze krabben op in hun donkere holletjes en gaven ze hen lichte electrische schokken. Om aan de pijn te ontkomen, kwamen de beesten uit hun schuilplaats of zochten ze soms zelfs een nieuw onderkomen.

Vissers en koks denken dat schaaldieren niet lijden, daarom worden ze levend gekookt en worden de poten er zonder verdoving afgerukt terwijl de rest van het beest soms terug in zee wordt gegooid. Hoofdonderzoeker Bob Elwood vertelt in Journal of Experimental Biology: ‘Door dit experiment weten we dat de beesten zeer waarschijnlijk pijn ervaren en daarom moeten we de manier waarop we hen behandelen in twijfel trekken.’