Krater ziet eruit als stopbord


976637_1_0420-dawn-ceres-haulani_standard

NASA’s ruimteverkenner Dawn heeft op dwergplaneet Ceres een krater ontdekt met een erg vreemde vorm.

Praktisch alle kraters die worden waargenomen op de maan of andere hemellichamen zijn rond of bijna rond. Maar op foto’s van het Dawn-ruimtevaartuig is te zien dat de rand van de Haulani-krater bestaat uit rechte lijnen. De krater van 34 kilometers doorsnee lijkt met zijn acht hoeken veel op een stopbord.

NASA denkt dat de rechte lijnen van sommige kraters op Ceres, waaronder Haulani, veroorzaakt worden door bestaande geulen en drukpatronen onder het oppervlak.

Dawn draait sinds maart 2015 rondjes om Ceres. Met 950 kilometer doorsnee is Ceres de kleinst bekende dwergplaneet in ons zonnestelsel, maar ook het grootste object in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Dawn is een paar keer in een lagere baan om Ceres gaan draaien, en zit sinds december op slechts 385 kilometer hoogte.

De Haulani-krater was al te zien op een foto die Dawn maakte op 1.470 kilometer afstand, en nu dus ook vanuit de veel lagere baan. Op de nieuwe foto zijn de kleuren duidelijker, waardoor nu ook een blauw-achtig materiaal zichtbaar is dat daar terecht moet zijn gekomen tijdens de impact toen Haulani ontstond.

Een wetenschapper van het Max Planck Institute for Solar System Research in het Duitse Göttingen, waar men de Dawn-foto’s onderzoekt, zei dat de krater er erg vers uitziet. Op de bodem van de krater zijn namelijk bijna geen andere inslagen te zien en de kleur is anders dan van andere delen van het oppervlak.

De nieuwe foto’s laten verder zien dat er aardverschuivingen plaatsvinden op de randen van Haulani. Ook is er helder materiaal te vinden op de bodem van de krater. Ceres heeft meer van dat soort heldere plekken; ze zijn ook te vinden in de Occator-krater van 92 kilometer breed en de Oxo-krater, een verse krater op Ceres van tien kilometer breed. Wetenschappers denken dat ze bestaan uit zout-ophopingen die het licht meer reflecteren dan het omliggende terrein. Oxo en Occator zijn daardoor de helderste plekken op Ceres.