Krakatau beeft en siddert


De uitbarsting van het Nederlands-Indische vulkaaneiland Krakatau in 1883 was een van de grootste catastrofes in moderne tijden. Ruim 36.000 mensen kwamen om, een tsunami slingerde schepen (waaronder de Nederlandse kruiser Berouw) vele kilometers landinwaarts. Tot in het Engelse Kanaal werden hogere golven gezien.

Des te opmerkelijker is dat de Anak Krakatau (‘Kind van Krakatau’) weer aan het beven is geslagen. De oorspronkelijke Krakatau verdween na de uitbarsting onder de golven, maar de Anak Krakatau kwam in 1932 ineens boven de golven uit. Het eiland groeit sindsdien met gemiddeld 13 centimeter per week.

Dit brok koraal werd kilometers landinwaarts aangetroffen op Java, na de uitbarsting van de Krakatau in 1883. Foto: Tropenmuseum.

Dat nieuwe eiland lijkt nu zeer instabiel te worden. Er worden momenteel 7200 aardbevingen per dag geregistreerd op het eiland. De Indonesische autoriteiten hebben iedereen verboden om op het eiland te komen en houden een cordon van 2 kilometer rond de Anak Krakatau vrij met marineschepen.

De angst is dat het opnieuw tot een krachtige uitbarsting gaat komen, waarbij een grote hoeveelheid as en lava wordt weggeslingerd. In 1882 was de askolom 50 kilometer hoog en daalde de gemiddelde wereldtemperatuur met 1,2 graden als gevolg daarvan. De zonnestralen konden maar moeilijk door de as heen schijnen.

Follow Faqtman on Twitter