Krab verbergt voedsel op harige borst


Wikimedia

Ze zijn wit, blind, maar de eigenschap die het meest in het oog springt is hun harigheid. Van de ‘yeti-krab’ bestaan drie verschillende soorten in de wereld. Onlangs werd er voor het eerst grondig onderzoek gedaan naar één van deze soorten.

De onderzochte soort heet Kiwa tyleri, maar zijn bijnaam is eigenlijk veel leuker. De ‘Hoff krab’ heeft namelijk net als Baywatch-acteur David Hasselhoff een nogal harige borst. Daarmee onderscheidt de Kiwa tyleri zich van de andere yeti-krabben, die enkel haartjes op hun rug hebben.

De ‘Hoff krab’ leeft in de Antarctische oceaan, maar dan alleen op de plekken waar het heet is. Ze leven bij hydrothermale bronnen: spleten of scheuren in de aardkorst waar vloeistoffen uitkomen die heet zijn geworden omdat ze in de buurt van magma zijn gekomen. Bij die bronnen kan het soms wel 380 graden celsius zijn.

Verlaten ze die spleten, dan is de krabben geen lang leven beschoren. Toch zijn de vrouwtjes genoodzaakt om in kouder water hun eitjes te leggen, omdat de eitjes zich daar beter kunnen ontwikkelen. Ze zijn niet sterk genoeg om terug te keren en ze verhongeren, want in het koude water gedijen de bacteriën waar ze zich mee voeden niet al te best. Die bacterieën laten ze op hun lichaam groeien. Hun harige lijf is als een tuintje en verschaft ze al het voedsel dat ze nodig hebben.