Kraanwater? Bah!


Iedereen kent wel een type dat alle verschillende flesjes bronwater uit elkaar kan houden. De ‘fijnproevers’ krijgen nu bijval van een Frans onderzoek.

Het is al jaren een doorn in het oog voor milieufreaks: het Nederlands kraanwater behoort tot het schoonste en lekkerste ter wereld, maar toch blijven we massaal de minder duurzame flesjes bronwater drinken. Veel mensen zijn er rotsvast van overtuigd dat ze kraanwater ‘vies’ vinden. Hebben ze gelijk?

Evian Is Naive Spelled Backwards
Je proeft de 5 dollar echt! Foto: Michael Pereckas

Het Franse Centre Européen des Sciences du Goût houdt zich hier al langer mee bezig. In het verleden hebben ze allerlei manieren geprobeerd om te kijken of mensen blind het verschil tussen verschillende soorten bron- en kraanwater kunnen proeven.

In één geval moesten ze de flesjes groeperen naar voorkeur en smaak, met nogal aparte resultaten. Het lekkerste water bleek steeds het meest smakeloze te zijn, omdat men dit ‘verfrissend’ vond.

Een nieuwe methode van het Centre, ‘Polarized Sensory Positioning’ (PSP), lijkt de fijnproevers deels gelijk te geven. Met deze methode moeten de proefpersonen steeds één soort water vergelijken met drie ‘polen’, drie merken met sterk verschillende hoeveelheden mineralen. Uit de testen bleken de proefpersonen steeds het duurdere water er goed uit te kunnen pikken. Ook het extra glas Evian met toegevoegd chloor pikten ze er meteen uit.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat kraanwater echt ‘vies’ is, maar de ‘waterkenner’ proeft wel degelijk de ‘duurte’ van het water.

Foto: Beige Alert