Kraai kent kraai


Japanse kraaien koppelen uiterlijk en roep van bekende soortgenoten, een voor vogels ongekend staaltje herkenning.

De onderzoeken waarin vogels veel ingewikkelder cognitieve taken blijken aan te kunnen dan gedacht -laten zien hoe ´slim´ ze zijn- volgen elkaar in rap tempo op. Zo viel op deze plaats in korte tijd te lezen over vooruit plannende gaaien, wijzende raven en tellende duiven. Niet geheel toevallig ging het in twee van de genoemde studies over kraaiachtigen – de voorlopig slimst lijkende vogelgroep.

Hoor ik daar een bekende?

Volgens een Japanse studie verdienen kraaiachtigen alweer een pluim voor hun intelligentie. Experimenten uitgevoerd aan de universiteit van Tokyo laten zien dat de Japanse ´langsnavelkraai´ niet alleen bekende soortgenoten herkent aan hun uiterlijk, maar dat uiterlijk ook kan koppelen aan alleen het horen van de ´bekende´. Veel vogels en ook andere dieren gaat het eerste goed af, maar dat laatste was alleen bekend bij honden, paarden, en uiteraard -zoals iedereen die ooit een telefoon opnam weet- ook mensen.

Voor de studie werden twee groepen kraaien gebruikt die in het wild waren gevangen op meer dan veertig kilometer uit elkaar. Kraaien zijn sociale maar vrij honkvaste vogels, waardoor binnen een groep de leden elkaar goed kenden maar uitgesloten was dat die uit verschillende groepen ooit elkaar waren tegengekomen.

In een serie experimenten in kooien werden kraaien gepresenteerd met een bekende of onbekende kraai, waarna de getoonde vogel door het dichtschuiven van een schot onzichtbaar werd. Vervolgens werd een opgenomen ´ka´ roep waarmee kraaien elkaar ´begroeten´ afgespeeld, ofwel afkomstig van de vogel achter het schot (kloppend met het beeld) ofwel een andere vogel (niet-kloppend).

De testvogels reageerden significant anders op bekende vogels met een onbekende stem, door lang naar het schot te kijken, alsof zij verbaasd waren over deze vreemde combinatie. Het bewijs, aldus de onderzoekers, dat de kraaien zowel zien als horen wie bij hun groep hoort – een flinke breinprestatie.

Bron: Proceedings Royal Society online, 4 januari; Beeld: quinet, Flickr.