Koude voeten, vaker een snotneus


sokken geen snotneus

Mensen die hun voeten warm houden worden minder snel verkouden. Draag op koude dagen warme sokken en schoenen en de kans dat je de winter door komt zonder snotneus, niezen en andere kwalen wordt een stuk groter.

De universiteit van Cardiff heeft een waar verkoudheidscentrum en daar is Ron Eccles de baas. Hij doet al 25 jaar onderzoek naar het verkoudheidsvirus en schrijft in het wetenschappelijke tijdschrift Rhinology dat veel mensen het virus bij zich dragen in hun neus zonder dat ze er ziek van worden, maar dat kan veranderen wanneer je het koud krijgt.

Eccles: ‘Als de voeten koud worden, daalt de temperatuur van het hele lichaam en trekken de bloedvaten zich samen zodat er minder bloed door de huid wordt gepompt want daar koelt het ‘t snelste af. Dit gebeurt ook in de neus waardoor de trilhaartjes in de neusgaten – het natuurlijke filter tegen viezigheid en virussen – minder goed hun werk kunnen doen en virussen eerder de slijmvliezen binnen dringen.’

Kinderen die buiten spelen of hardlopers die het fijn vinden om in de winter te rennen lopen niet veel risico, maar mensen die op blote voeten door een onverwarmd huis lopen of mensen die dunne schoenen en sokken dragen in de kou wel. Die vragen gewoon om een snotneus.