Koude neus verraadt leugenaar


leugenaar koele neus

Kun je het zien of iemand liegt? Rond die vraag is een hele televisieserie gebouwd, maar het antwoord in de echte wereld is een stuk minder eenvoudig te geven. Nieuw onderzoek toont echter aan dat het misschien slechts een kwestie is van een warmtecamera gebruiken. Een leugenaar heeft namelijk een koude neus.

Dat heet het Pinocchio-effect en het bestaan daarvan werd al langere tijd vermoed. Maar een team van de universiteit van Granada in Spanje heeft het nu aangetoond, ze zagen echter ook dat de temperatuurverschillen in het gezicht complexer zijn dan eerst gedacht. De neus koelt namelijk vooral in het midden af en in relatie tot het voorhoofd, dat wordt juist veel warmer. De handen zijn helemaal belangrijk, daar stijgt de temperatuur aanzienlijk.

Wie liegt, bezorgt zichzelf namelijk stress en dat vertaalt zich in een andere temperatuurhuishouding. Niet elke leugenaar doet dat overigens, er zijn 20 procent koele kikkers die hun temperatuur zelfs bij de ergste leugen onder controle hebben. Daarmee doet de warmtetest het nog altijd beter dan de conventionele leugendetector, die 30 tot 40 procent van de leugens mist.

Voor dit onderzoek werden 60 proefpersonen gebruikt. Die moesten een vriend of familielid bellen en tijdens het telefoongesprek zowel de waarheid als een dikke leugen vertellen. Ondertussen werden ze gefilmd door een warmtecamera. Bij 80 procent konden de onderzoekers een duidelijke temperatuurfluctuatie zien terwijl de proefpersonen jokten. Iets voor de politie?