Koude muts laat je beter slapen


Mensen die ’s nachts vaak wakker liggen, vallen makkelijker in slaap als ze hun hoofd koel houden.

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw middel tegen slapeloosheid gevonden: een mutsje dat de hersenen afkoelt. Veel mensen die moeilijk in slaap komen zeggen dat ze hun gedachten niet kunnen stopzetten, het bekende ‘malen’.

Koude muts laat je beter slapen. Foto: Jessjamesjake (Flickr)

Volgens de onderzoekers gaat slapeloosheid vaak samen met een verhoogde stofwisseling in het voorste deel van de hersenen, de frontale cortex. Dat kan tot gevolg hebben dat de hersenen geen rust nemen. Je krijgt dan het gevoel dat je geen controle hebt over je gedachten. Iets kouds op het voorhoofd vertraagt de stofwisseling in de hersenen en laat je beter slapen.

Proefpersonen in het onderzoek moesten een met water gekoelde muts op hun hoofd dragen als ze naar bed gingen. Het resultaat was spectaculair. De moeilijke slapers waren met de muts gemiddeld binnen dertien minuten onder zeil. Dat is drie minuten sneller dan de gezonde proefpersonen. De deelnemers sliepen met de muts ook beter door dan voorheen.

Mensen die lijden aan slapeloosheid krijgen meestal medicijnen met melatonine, een hormoon dat ons slaap-waakritme beïnvloedt. Eén van de effecten van melatonine is dat het de lichaamstemperatuur verlaagt. Maar met het gebruik van hormonen moet je erg voorzichtig zijn. En mensen die lijden aan bijvoorbeeld reuma of leukemie kunnen het beter helemaal niet nemen. Het koude slaapmutsje zou dus een doorbraak kunnen betekenen in de bestrijding van slaapproblemen.