Kou en warmte zorgt voor hartinfarcten


Extreme kou en warmte veroorzaakt een piek in het aantal mensen dat zich op de Eerste Hulp meldt met een hartaanval. Koreaanse onderzoekers hebben de statistieken van ziekenhuis gelegd naast de weerberichten van hun land en komen tot de conclusie dat koude winters en warme zomers voor nogal wat ziekenhuisopnames zorgen.

Bij welke temperatuur precies het aantal hartaanvallen ineens toeneemt, hangt vooral af van hoeveel kou of warmte mensen gewend zijn. In zuidelijke regio’s lag het omslagpunt in de zomer iets hoger dan in het noorden. Maar over het algemeen is 30 graden een keerpunt. Stijgt het kwik verder, wordt het gegarandeerd een drukke dag voor de afdeling cardiologie.

Vooral als het ineens warm wordt (een toename van 6,5 graden of meer), krijgen mensen sneller een hartaanval. Dat kan gedurende een dag zijn, maar ook na een nachtje slapen. Dat effect werd vooral waargenomen in de lente, als het ineens warm kan worden.

Voor kou geldt hetzelfde, maar dan in mindere mate. Temperaturen onder de -1,5 zorgen voor een toename van het aantal opnames, maar minder dan bij grote warmte. Ook moeten de temperatuurverschillen groter zijn (een daling van 4,5 graden in 24 uur) om het aantal hartaanvallen te laten stijgen.

Het risico om een hartaanval te krijgen, neemt toe met leeftijd, schrijven de Koreanen in de wetenschappelijke database PlosOne. Vooral boven de 70 is het gevaarlijk om geconfronteerd te worden met extreem weer. Mannen zijn er iets gevoeliger voor dan vrouwen.