Kost wat, maar dan ben je in de ruimte

Nasa gaat privépersonen meenemen naar ISS


in de ruimte

Nasa gaat in de nabije toekomst twee privépersonen per jaar meenemen naar het ruimtestation ISS. Geen ruimtetoeristen, het moeten mensen zijn die ‘de buitenaardse economie stimuleren’ of anderszins iets bijdragen met hun verblijf in de ruimte. Voldoe je aan die voorwaarden, dan is er nog de kwestie van de prijs, goedkoop wordt het niet.

Life support en toiletfaciliteiten gaan per dag 11.250 dollar per persoon kosten, voorraden zoals voedsel, lucht en trainingsuitrusting 22.500 dollar per persoon per dag, stroom 42 dollar per kilowattuur, data richting aarde $50 per GB en opslag van spullen is 105 dollar per tas per dag.

Zelfs je vuilnis is duur in de ruimte, afvalverwijdering komt op 3.000 dollar per kilo. Gelukkig staat de dollar laag. Natuurlijk zijn er daarnaast nog de kosten van het terugkeren naar de aarde, tot 90 uur assistentie van de ISS-bemanning en andere uitgaven.

Voor dat geld krijg je toegang tot alle faciliteiten van ISS. Het zullen waarschijnlijk vooral commerciële ruimtevaartbedrijven zijn die een kaartje kopen. Nasa heeft het geld hard nodig. President Trump heeft de organisatie op Twitter net hard uitgelachen omdat ze terug willen naar de maan. Hij wil dat ze met astronauten naar Mars gaan.