Kosmische kersenboom bloeit


Ophef in Japan. Daar staat een kersenboom in bloei. Niets bijzonders, de Japanners zijn grote liefhebbers van bloesembomen, maar deze is binnen 5 jaar gegroeid van zaadje tot boom en gaat dit jaar voor het eerst bloeien. Het geheim van de boom? Als zaadje is hij in het internationale ruimtestation ISS geweest.

In november 2008 werden 265 zaden van bomen in het kader van een experiment naar het ISS gestuurd. Daar verbleven ze 8 maanden, waarbij ze 4100 keer de aarde omcirkelden. Daaronder was een zaadje van een 1250 jaar oude kersenboom die staat op het terrein van de Ganjoni tempel in Japan. Deze boom heeft nooit eerder nageslacht gekregen, geen enkel zaadje ontkiemde.

Met het zaadje dat een ruimtereis maakte ging het wel goed. Zeer goed zelfs. In het najaar van 2009 werd het gepland en het begon als een razende te groeien. Ondertussen is er een boom van 4 meter uit tevoorschijn gekomen. Dit voorjaar zijn daar voor het eerst bloesems aan gekomen, een teken dat de boom daadwerkelijk kersen gaat voortbrengen. Dat is opmerkelijk, daar is normaal minstens 10 jaar voor nodig.

De universiteit van Tsukuba houdt de groei van de boom bij en probeert de snelle groei te verklaren. Voorlopig houden de biologen van deze universiteit het op ‘kosmische stralen’ die het zaadje hebben beïnvloed. Maar hoe, dat blijft de vraag.