‘Korte mannen inderdaad agressiever’


Napoleon korte man

Napoleon zou er last van hebben gehad. Wladimir Putin lijkt er door gemotiveerd. Het korte-man-syndroom. Hoe korter de man, hoe meer hij haantje de voorste is, zo luidt de volkswijsheid. En laat dat nou kloppen, hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam aangetoond.

Daar lieten ze mannen het ‘dictatorspel’ spelen. Daarin heeft een van de twee spelers alle macht om een portie geld te verdelen tussen hem en zijn medespeler. Hij kan zelf alles houden of eerlijk delen. Het wordt vaker door psychologen gebruikt om sociaal gedrag te meten. In dit geval werd het spel gespeeld door mannen van verschillende lengte. Daaruit bleek dat de mannen die het minst de lucht in schoten, het spel het meest agressief speelden.

Mannen van 1,70 meter hielden gemiddeld 14 fiches voor zichzelf, mannen van rond de twee meter negen. Tenzij er door de onderzoeksleider streng tegen dit soort gedrag werd opgetreden, dan was er geen verschil tussen mannen van verschillende lengte. Korte mannen houden zich dus wel aan de regels, maar als ze de kans zien, dan pakken ze hem.

Dit gedrag is goed te verklaren. Lange mannen zijn over het algemeen beter af in onze maatschappij. Ze verdienen vaak meer, zijn beter in veel sporten en we zien ze sneller als een goede leider. Het goede nieuws is dat steeds minder mannen kort zijn, ze zijn de afgelopen eeuw flink gegroeid. De gemiddelde mannelijke Europeaan is nu 10 centimeter langer dan zijn overgrootvader.