Koraalrif ontdekt bij Amazone


diving-694689_960_720

Wetenschappers hebben een enorm, levendig koraalrif gevonden bij de monding van de Amazone-rivier. Het ecosysteem spreidt zich uit over bijna tienduizend vierkante kilometer. Het vreemde is dat koraal daar helemaal niet zou moeten kunnen groeien.

Het gevonden koraalrif maakt mogelijk duidelijk hoe de kwetsbare organismen kunnen overleven in minder ideale omstandigheden. Koraal zijn kleine, zachte dieren, verwant aan anemonen en kwallen. Ze werken samen om koraalriffen te bouwen van calcium en carbonaat dat ze uit het oceaanwater halen. De riffen zijn bloeiende onderwater-velden waar veel leven kan ontstaan en veel dieren hun voedsel halen, zoals krabben, algen, vissen en haaien.

Koraalriffen doen het goed in helder water rond tropische landmassa’s, maar van rivieren zoals de Amazone werd altijd gedacht dat ze groei van koraal in de weg zaten. Aan de ene kant komt dat door het modderige water dat uit de enorme rivier komt, en aan de andere kant doordat zo ook minder zonlicht de zeebodem kan bereiken. De ontdekking is dan ook een grote verrassing voor de oceanografen. Een hint dat het toch mogelijk is, werd al gegeven in de jaren zeventig, door een studie die liet zien dat tropische vissen waren gevonden nabij het continentale plat.

Door de zeebodem te scannen met een acoustiche detector, konden plekken gevonden worden die mogelijk koraalriffen zijn. Door op een veelbelovende plek een drag wat materiaal naar boven te laten halen, werd duidelijk dat er daadwerkelijk koraal zat. Uiteindelijk werd er een bonte verzameling koraal, sponzen, slangsterren en tropische vissen gevonden.