Koraal kan tegen opwarming


Line K Bay, Australian Institute of Marine Science

Het opwarmen van de aarde is een groot probleem voor de koraalriffen. Warmer oppervlaktewater leidt tot afname van bepaalde algen die het koraal nodig heeft als voedsel. En als het niet goed gaat met die tere ecosystemen onder water, zou dat enorme gevolgen kunnen voor het overige leven op aarde.

Nieuw onderzoek heeft een lichtpuntje opgeleverd. Sommige typen koraal kunnen misschien toch best tegen warmer zeewater. Een team wetenschappers heeft ontdekt dat bepaalde soorten de nodige genen al in zich hebben om goed tegen warmer oceaanwater te kunnen. Het toont aan dat koraal zich vrij snel kan ontwikkelen om beter bestand te zijn tegen warmte, op basis van genetische variatie die al bestaat.

De wetenschappers schrijven in wetenschappelijk tijdschrift Science zelfs dat mensen kunnen helpen bij het verspreiden van die genen. Door verschillende typen koraal met elkaar te mengen en over te zetten uit andere gebieden zouden koraalriffen gezonder kunnen worden. Dat is wat de onderzoekers nu gedaan hebben: ze kruisten koraal van het Australische Great Barrier Reef met koraal uit een koeler gebied, bijna vijfhonder kilometer zuidelijker. Het resultaat waren koraallarven met een tien keer grotere kans om warmer water te overleven.

Koraal-larven bewegen zelf al door de oceaan, maar door ze actief te verspreiden over verschillende gebieden zou de mens de evolutie een handje kunnen helpen, menen de onderzoekers.