Kop of munt? De kans is niet vijftig-vijftig


Een muntje opgooien lijkt een neutrale manier om het lot te laten beslissen. Alleen is het minder eerlijk dan je denkt.

De Romeinen gooiden al een muntje op om het lot te laten beslissen. ‘Navia aut caput‘ riepen ze dan, ‘de boot of het hoofd’. Aan de ene kant van Romeinse munten stond een boot afgebeeld, aan de andere kant het hoofd van de keizer.

Maar is het opgooien van een muntje wel zo eerlijk? Aan de Stanford Universiteit in de Verenigde Staten hebben onderzoekers een hoge-snelheidscamera gebruikt om muntjes te filmen die werden opgegooid. Daarbij stelden ze vast dat een munt iets vaker landt op de kant die bij het opgooien ook onder ligt. Als kop boven ligt wanneer de munt wordt opgegooid, dan landt hij dus ook vaker met kop boven.

Ten minste 51 procent van de tijd komt dezelfde kant boven als aan het begin van de tos, stellen de onderzoekers. Dat lijkt weinig, maar een geoefende ‘muntjesopgooier’ kan dat percentage opschroeven tot 55 à 60 procent.

Dat betekent dat tossen om bijvoorbeeld te bepalen op welke helft een voetbalploeg begint niet zo eerlijk is als het lijkt. Vooral niet als de aanvoerder kan zien welke kant van de munt boven ligt als hij ‘kop’ of ‘munt’ roept.

Helemaal onbelangrijk is dat niet. Bij veel sporten blijkt uit onderzoek dat het team dat de loting wint, ook vaker de wedstrijd wint.

Bron.

Adelaar of munt? Foto: ICMA
Adelaar of munt? Foto: ICMA