Koop een stukje maanvlag


Altijd de vlag op de maan willen zetten? Dat kan niet, wel kan je een stukje ‘maanvlag’ in handen krijgen. Dankzij de man die met een middagje winkelen en een snoekduik NASA geschiedenis redde.

Twee weken voor de lancering van de Apollo 11 kreeg Thomas Moser bezoek van zijn baas. De boodschap: we zetten een vlag op de maan. Moser, destijds een werktuigbouwkundige, moest een vlag ontwerpen die zowel in de maanlander past maar ook de vlag ogenschijnlijk laat wapperen op de windstille maan.

Neil Amstrong en Buzz Aldrin met de vlag
Neil Amstrong en Buzz Aldrin met de vlag

Na wat denkwerk kocht hij twee gedeelde staven, een telescopische buis en een vlag bij een warenhuis in het dorp.

Maar omdat de vlag niet veel groter moest zijn dan de twee delen van de staf, werd een deel van de vlag afgeknipt. De afgeknipte stukjes stof werden door collega’s zonder er bij na te denken in de vuilnisbak gegooid.

Maar Moser maakte een snoekduik naar de container en viste deze er weer uit. Hij liet ze vervolgens signeren door de man die geschiedenis schreef : Neil Armstrong.

Afgelopen week gingen deze gesigneerde afgedankte delen van de vlag onder de hamer. Geschatte opbrengst: 100.000 dollar. Maar de bieders vinden de stukjes stof ‘slechts’ 60.000 waard. Daarmee haalt het item het minimumbedrag niet dat door de koper is opgegeven en blijven ze dus in bezit van de ingenieur.

Of NASA zo blij is dat een detail van haar geschiedenis onder de hamer gaat is onbekend, de organisatie wilde niet reageren.

Foto: NASA

Follow Faqtman on Twitter